Evde ya da Kapalı Ortamda Topraksız Tarım'a Yeni Başlayacaklar!

Evde topraksız tarım (hidroponik) sistemine başlamak heyecan verici olsa da ilk adımı atmak biraz zor olabiliyor :slight_smile:

Bu yazacaklarımla ilk adımı biraz daha güvenli atmanıza yardımcı olacağım.

1. Sistem Seçimi

• Sistemi planlarken dairesel bir su döngüsü veya kapalı devreye ihtiyaç duymadığınız, kolay kurulabilir seçenekleri araştırabilirsiniz. Ya da basit şekilde bir su döngüsü ile mini hidroponik sistem kurabilirsiniz. İleride nasıl bir sistem istediğinize göre bu değişkelik gösterebilir. Eğer otomasyon sistemi sizin için önemli ise su döngülü boru sistemi kurmak daha mantıklı olabilir.

2. Malzemeler

Su deposu: Materyalin kalitesi önemli. Koku veya kimyasal sızıntı yapmayan saklama kapları kullanın.

Besin çözeltisi: Bitkinin ihtiyacı olan makro ve mikro elementleri barındıran, özel hidroponik besinleri tercih edin. Bunları internetten A ve B besinleri olarak bulabilirsiniz. küçük ölçüler yeterli olacaktır.

Işık: Doğal güneş ışığını yeterince alamayacağınız durumlarda LED ışık kullanabilirsiniz. Yine internette bolca satılmakta.

3. Başlangıç Bitkisi Seçimi

• Daha önce tecrübesiz olanlar, marul, fesleğen, nane, maydanoz gibi bakımı kolay ve hızlı büyüyen bitkileri tercih edebilir.

• İlk hasadı kısa sürede elde edebileceğiniz bu bitkiler, süreci keyifli hale getirir.

4. Bakım ve Kontrol

pH ve EC (Elektriksel İletkenlik) değerlerini düzenli olarak ölçerek, bitkilerin besin ihtiyacını doğru şekilde karşılayın. Bunun için satılan basit EC pH sensörlerden temin edebilirsiniz.

• Sisteminizdeki su seviyesini sürekli takip ederek gerektiğinde temiz su ekleyin.

5. Temizlik ve Hijyen

Köklerdeki birikintileri veya alg oluşumunu engellemek için sistemi düzenli olarak temizleyin.

Kap veya su deposunu en azından ayda bir defa boşaltıp yıkayarak suyu tazeleyin. Kimyasalla yıkamıyoruz, sadece su yeterli.

6. Sabırlı ve Meraklı Olun

• Topraksız tarım her ne kadar hızlı sonuç verse de, öğrenme sürecinde sabırlı olmanız ve hatalardan ders çıkarmanız çok önemli. Tüm bitkileriniz ölse bile o an nerede hata yaptığınızı anlayıp o konuda önlem almak sizin için çok daha önemli. Özellikle ev ortamında yapılan hatalar ileride yaşanacak büyük hataların önüne geçiyor.

• Farklı yöntemleri, sistemleri ve besin karışımlarını denemekten çekinmeyin.

Başlangıçta yaşayacağınız her deneyim bir sonraki adımda size rehberlik edecektir. Umarım bu kısa tavsiyeler, ev ortamında başarılı bir topraksız tarım deneyimi yaşamanızı sağlar.

Aşağıda bu konuda çekilmiş en iyi videoyu bulacaksınız. Hem topraksız tarım hem de otomasyon anlamında çok büyük katkılar sağlayacak.






6 Beğeni