2025 - Hibe, Teşvik ve Kredi Destekleri

Kredi Avantajları

Sera modernizasyonu kapsamında, 25 milyon TL’ye kadar uygun faizli kredi kullanmak mümkün. Bunun için mevcut bir seraya sahip olmak ve belirli şartlara uygun üretim yapmak gerekiyor.

Topraksız Tarım Destekleri

Yıl sonu yaklaşıyor. Topraksız Tarım sera uygulamaları için hibe ve teşvik programlarını kaçırmayın. Özellikle kadın girişimciler için daha avantajlı programlar söz konusu. Bu destek programlarının kapsamını aşağıda paylaşıyorum.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi (KKYDP)

• Alternatif enerji kaynakları kullanılarak, en az 3 dekar büyüklüğünde kurulacak sera projelerine (KDV hariç) 2 milyon TL üst limite kadar %50 hibe desteği verilmektedir.
  • Youtube’da izlediğiniz, hibe kullanmış birçok girişimci bu programdan yararlandı.
  • 2 milyon TL üzerinden %50 hibe alındığında, 2 milyon TL harcayıp sera kurduğunuzda devlet 800 bin TL geri ödeme yapıyor.
  • Son yıllarda 2 milyon TL sera harcamaları için düşük kalmış olsa da hâlâ değerlendirilebilir bir fırsat.

Ziraat Bankası Kadın ve Genç Çiftçi Kredileri

• Sera yapımı desteği kapsamında 3 milyon TL’ye kadar kredi kullanabilirsiniz.
  • Benzer bir destek kadın çiftçiler için de mevcut. Genç kadın girişimciler için faiz oranlarının daha uygun olacağını düşünüyorum.

Başvuru Süreçleri ve Kaynaklar

• Tarım ve Orman Bakanlığı başvurularını buradan yapabilirsiniz. Başvurular açıldığında genellikle Şubat ayına kadar süre tanınıyor.
  • İl Tarım ve Orman Müdürlüklerine danışın. Topraksız tarım konusunda pek bilgileri olmasa da sizi ilgili uzmanlara yönlendirebilirler.
  • Valiliklerin ilgili birimleriyle görüşün; destek alanlar olmuş.
  • Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) için buraya bakabilirsiniz. 12 Milyon Euro’ya kadar %60-70 oranlarında destekler sağlanabiliyor.
    • Son çağrının son başvuru tarihi 09.12.2024’tü, bunu kaçırmış olsak da bir sonraki çağrı için proje hazırlığı yapabilirsiniz.
  • TKDK destekleri, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği işbirliğinde gerçekleştiriliyor. AB’nin farklı destek projelerini de araştırın.
  • Özellikle kadın girişimcilere yönelik destekleri takip etmek önemli.

Destek Sağlayan Kurumlar

• Ticaret Borsası
  • Ticaret ve Sanayi Odaları
  • Bazı Belediyeler (Örneğin, Antalya Belediyesi)
  • Valilikler
  • Kalkınma Ajansları
  • Tarım ve Orman Bakanlığı
  • Avrupa Birliği
  • TKDK

Bu kurumlar özellikle kadın girişimcilere çok fazla hibe desteği veriyor. Araştırın, sormaktan çekinmeyin.

KOSGEB Desteği

• KOSGEB de aklınıza gelebilir fakat ben çok tercih etmiyorum.
  • Bazı destekler için girişimcilik sertifikası gibi ek şartlar aranabiliyor.
  • Yine de araştırmaya değer.

Diğer Gereklilikler

• Çoğu destek ve krediyi kullanabilmek için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve Örtüaltı Kayıt Sistemi (ÖKS) kaydınızın olması gerekebilir. Belgelerinizi önceden tamamlayın.
  • Bazı destekler için Ziraat Mühendisi vb. mesleki niteliklere sahip olmanız gerekebilir. Bunu da göz önünde bulundurun.

Son Söz

Okuyanlara motivasyon olması açısından bu bilgileri paylaştım. Yakında hibe desteklerini kullanmış girişimcilerin hikayelerini de paylaşacağım. Bu konulara hevesi olup da maddi anlamda yardıma ihtiyacı olanlar için güzel fırsatlar mevcut.

Unutmayın, destek olsa da bu işler kolay değil. Bol bol araştırın, yılmayın ve doğru kaynaklara ulaşmaya çalışın.

kaynak: x/@akcadagdev

1 Beğeni